Header image  
Collection of clinical information  
line decor
  Bookmark and Share   Change to English  
line decor
 
 
 
 

 
 
SEMINARS IN VERLEDEN

Onderstaande seminars zijn in het verleden georganiseerd. Wees er dus allert op dat u zich dus niet meer voor deze seminars kunt inschrijven.

Case conference

De case conferences zijn seminars die met enige regelmaat georganiseerd zullen worden om zo homeopatende gelegenheid te geven om andere homeopaten te laten leren van hun eigen succesverhalen. tot nu toe zijn case conferences georganiseerd op:

  • 9 mei 2009
  • 15 november 2008

Klinische verificatie van het repertorium

J.T. Kent zorgde voor de laatste grote ontwikkeling van het repertorium. Hij verzocht homeopaten om de inhoud van zijn repertorium te verifiëren aan de hand van betrouwbare patiënt bestanden, maar dit is de afgelopen honderd jaar nauwelijks gebeurd. Zoals J.T. Kent zelf schrijft staat zijn repertorium nog in de kinderschoenen1 en moet er nog veel aan bijgeschaafd worden. De huidige informatie is een mengeling van minder of meer betrouwbare informatie uit verschillende bronnen, die veel onduidelijkheden met zich mee brengt.

Om de effectiviteit van homeopathie te verbeteren is het absoluut noodzakelijk dat we de resultaten uit de praktijk verzamelen. Symptomen die onder het gebruik van de middelen verdwijnen kunnen sterke aanwijzingen worden voor het beter toepassen van het betreffende middel. Op deze manier zijn in het verleden onder andere de keynotes ontstaan zijn, die we nu nog gebruiken voor de bevestiging van de middelkeuze.

Casuïstiek die de situatie van het repertorium verduidelijkt

Aan de hand van casuïstiek van minder gebruikte middelen of van polychresten voorgeschreven op voor dit middel niet bevestigde symptomen, wordt ingegaan op de betrouwbaarheid van het repertorium en hoe we dit met zijn allen kunnen verbeteren. Bij de presentatie van de casuïstiek wordt ingegaan op aspecten uit de prognose, de analysetechnieken, de miasmaleer, enzovoort.

Met dit soort themadagen willen we de beroepsgroep alert maken om bij te dragen aan de ontwikkeling van het repertorium. De aanzet hiertoe hebben we al gemaakt door de oprichting van de stichting ‘Archive for homeopathy’ en onze hoop is collega’s te inspireren hieraan mee te werken.

Omdat we graag willen dat tijdens deze case conferences homeopaten elkaar leerzame en bruikbare casuïstiek presenteren nodigen we daarom dan ook iedereen van harte uit om casuïstiek op tijd in te sturen zodat wij ze kunnen beoordelen op bruikbaarheid en kunnen inplannen tijdens de dag. Indien de casuïstiek geschikt is en ingepland kan worden, dan kan deze gepresenteerd worden door de homeopaat die deze heeft ingediend.

De themadag wordt voorgezeten door Erik Van Woensel. Hij is voorzitter van de stichting, sinds 18 jaar docent homeopathie en sinds 13 jaar runt hij het nascholingsinstituut Educatief Centrum voor Homeopathie. Hij heeft 22 jaar ervaring als homeopaat.

De themadag geldt als nascholing voor de N.V.K.H.

1Kent J. T., New Remedies Clinical Cases Lesser Writings, New Delhi, Jain Publishers, 2005, ‘How to use the repertory’, page 320

Locatie, tijdens en overige informatie

De themadag zal gehouden worden op 15 november 2008 van 10.00 uur tot 17.00 uur in de lesruimte van Educatief Centrum voor Homeopathie, Van Ruysdaalweg 10A, 6562 XE te Groesbeek. De organisatie valt onder verantwoordelijkheid van de stichting Archive for Homeopathy.

De themadag is voor iedereen geschikt, van studenten tot ervaren homeopaten.

Data case conferences

  • 9 mei 2009
  • 15 november 2008

Long Term Treatment

Long Term Treatment / Case management

Een van de grootste problemen waar homeopaten mee geconfronteerd worden is het gebrek aan scholing in de homeopathische lange termijn behandeling van een patiënt. Opleidingen geven meestal een verkeerd beeld van wat homeopaat zijn behelst en leggen teveel de nadruk op het zoeken van een ‘constitutiemiddel’ voor een patiënt. De praktijk laat echter zien dat veel patiënten een hele behandeling nodig hebben voordat hun organisme in balans is, waarbij meerdere middelen nodig zijn en in een bepaalde volgorde. Inzicht in dit proces, waarbij vitaliteit verschuivingen zichtbaar worden, is veel meer de sleutel tot succes van de homeopaat dan het proberen uit het hoofd te leren van zoveel mogelijk materia medica of het verzamelen van zoveel mogelijk benaderingen van homeopathie.

De dagen zijn georganiseerd op:

  • 22 november 2008
  • 28 maart 2009

Video casuïstiek van ’s werelds meest ervaren homeopaat George Vithoulkas

George Vithoulkas kan met recht een van de belangrijkste homeopaten van de vorige eeuw genoemd worden. Zijn uit 50 jaar praktijk ervaring gegroeide inzichten in de homeopathie zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling ervan in de afgelopen 40 jaar.

In 1996 heeft hij de ‘Alternatieve Nobelprijs’ gekregen voor zijn werk in Homeopathie.

In Alonissos geeft hij een 3-jarige opleiding aan studenten uit de hele wereld, waarbij ook live casuïstiek gevolgd wordt. De levendige en inspirerende colleges zijn op video opgenomen, zodat ook mensen die niet in staat zijn naar Griekenland te reizen, ze toch kunnen volgen. Tijdens deze themadag wordt video casuïstiek getoond waarbij patiënten over meerdere jaren worden gevolgd. Alle consulten en analyses van de betreffende patiënt worden getoond. Er wordt ingegaan op de problemen die zich voordoen in de praktijk zoals acute ziektes tijdens de constitutiebehandeling, antidotering, nieuwe geneesmiddellagen, enz.

Het bekijken van deze video’s geeft je de gelegenheid deel te nemen aan de lessen van een echte ‘meester’ en zijn kennis in diepte te bestuderen. De kracht van Vithoulkas is dat hij zijn inzichten volledig vanuit de praktijk heeft gekregen. Hij is in staat geweest de theorie van de homeopathie te ontsluiten door de ervaring die hij opdeed met de behandeling van 150.000 patiënten. Zijn lessen geven op een heel praktische manier inzicht in vele theoretische aspecten van de homeopathie, zonder daarbij de filosofie tekort te doen.

22 november 2008 Themadag in Groesbeek

De themadag wordt begeleid door Erik Van Woensel, die als moderator voor deze lessen aangesteld is door George Vithoulkas. Hij is sinds 18 jaar docent homeopathie en sinds 13 jaar runt hij het nascholingsinstituut Educatief Centrum voor Homeopathie. Hij heeft 22 jaar ervaring als homeopaat.

De themadag zal gehouden worden op 22 november 2008 van 10.00 uur tot 17.00 uur in de lesruimte van Educatief Centrum voor Homeopathie, Van Ruysdaalweg 10A, 6562 XE te Groesbeek. De organisatie valt onder verantwoordelijkheid van het Educatief Centrum voor Homeopathie.

De themadag is voor iedereen geschikt, van studenten tot ervaren homeopaten.

De themadag geldt als nascholing voor de N.V.K.H.

Copyright © 2008 - Archive for Homeopathy